Imię: Ziutka
Wielkość: mała
Waga: ok. 6 kg

Wirtualnym opiekunem jest Holka

Ziutka to zaniedbana suczka znaleziona 09.10.2020 w Markach przy ul. Jutrzenki. Okazało się, że suczka została wyrzucona z posesji przez właścicieli. Brakuje nam słów do jakiego stanu potrafi człowiek doprowadzić zwierzę, którym powinien się opiekować. Suczka jest skrajnie zaniedbana, brudna, wychudzona i wygłodzona, bardzo mocno zapchlona. Na całym ciele ma liczne wyłysienia, jest skóra jest w tragicznym stanie i każdy dotyk musi jej sprawiać okropny ból. Dawno nie widzieliśmy tak przerośniętych, zakręconych pazurów. Ta biedna psinka nie mogła nawet normalnie się poruszać. Jej uszy i oczy są również w opłakanym stanie. Ziutka jest już pod opieką weterynarza, została poddana leczniczej kąpieli i wstępnym badaniom. Już wiemy, że psinka ma ciężką postać anemii, od dłuższego czasu musiała głodować. Ma również guza na listwie mlecznej a dalsza diagnostyka jest w toku. Mamy nadzieję, że uda nam się ją uratować, sunia powróci do zdrowia i zazna jeszcze miłości i troski ze strony człowieka. Oczywiście będziemy składać na Policję zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa znęcania się nad zwierzęciem przeciwko właścicielowi.